preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sveti Filip i Jakov

Login
Sigurno na internetu

POVEZNICE NA SADRŽAJ

        BROŠURA

Projekti

BROŠURA ZA RODITELJE

Priloženi dokumenti:
Brosura za roditelje.pdf

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Anketa
Što najviše voliš jesti za marendu?
VREMENSKA PROGNOZA

vremenska prognoza

Arhiva dokumenata
DABAR

UČENIČKA ZADRUGA

Učenička zadruga "Đardin"

UČILICA

Radio igra
SURADNICI U UČENJU

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
sCOOLFOOD "Činimo dobro Otiskom srca"
Autor: Zorica Pedisić-Rota, 28. 6. 2023.

     U hrvatskoj inačici Programa ove godine sudjelovalo je oko 190 učenika/-ca iz 10 škola iz različitih dijelova Hrvatske. Glavni cilj Programa je ukazati na održivost hrane i okoliša kroz povezanost s prehranom, poljoprivredom, energijom, životnim stilovima i smanjenjem otpada, u skladu s globalnim ciljevima održivog razvoja odnosno UN-ovim Programom održivog razvoja do 2030. godine s obzirom da se kroz program promiče holistički pristup djetetu odnosno čovjeku u kontekstu povezanosti sa svim živim bićima na Zemlji.


sCOOLFOOD je međunarodni program učenja koji je od 2020. godine u Italiji usvojen kao dio talijanskog nacionalnog obrazovnog kurikuluma.

Hrvatska  inačica Programa  sastojala se od  2 obrazovna modula: Modul 1 „Učim birati i jesti“ i Modul 2 „Bacanje i otpad“.Odradili smo 28 nastavnih sati u 2. polugodištu.

Pored 3 gostujuća predavanja /interaktivnih radionica stručnjaka, imali smo terensku nastavu -  posjet  Recikliranom imanju ZMAG, Dubranec .

Učenici  su se upoznali sa globalnim ciljevima održivog razvoja,UN-ovim Programom održivog razvoja do 2030. i Agendom 2030. Tijekom odrade Programa,kroz nastavne sate, stalno smo ukazivali na važnost održivosti hrane i okoliša kroz povezanost s prehranom,poljoprivredom,energijom,životnim stilovima i smanjenjem otpada. Cijelo vrijeme radili su timski i to različite dobne skupine(u program su bili uključeni učenici 1. i 5. razreda (14 učenika),te zajednički rješavali probleme, međusobno se dopunjavali,pomagali. Shodno uzrastu ,rješavali su zadatke,upravljali problemima,dopunjavali se, i ovisno o nastavnim jedinicama, izrađivali plakate i sve što je bilo zadano po Programu na jedan ležeran, spontan, nenametljiv način. Bilo je zabavno i poučno.

Njegovali smo pozitivan odnos prema održivom razvoju u odnosu prema prirodi  te osvijestili  važnost takvog pristupa za budućnost. Nadamo se,da će prerasti u rutinu. Jako je važno da zajedno-učenici,roditelji,učitelji, surađujući stvaraju bolji svijet,bolje uvjete, za radosnije,zdravije sutra. Vjerujemo kako je ovo osvješćivanje početak procesa koji će postati stil življenja, a edukacija je uvijek potrebna i važna.

Proveli smo sve aktivnosti koje smo dobili u uputama/priprave (Modul 1 i 2).

Pripremila: Dražena Strpić

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju