2023-04-28 12:10:09

Program sCOOLFOOD - posjet Recikliranom imanju

           U sklopu plana provedbe hrvatske verzije Programa  sCOOLFOOD "Činimo dobro uz otisak srca",učenici naše škole(prvog i petog razreda) koji su uključeni u ovaj program - projekt,učiteljice Dijana Perović i Dražena Strpić, zajedno s dvije zadarske škole(Klasičnom gimnazijom Ivana Pavla II.  i OŠ Stanovi) posjetili smo Reciklirano imanje ZMAG(Zelena mreža aktivističkih grupa je udruga koja okuplja organske vrtlare, praktičare primjenjivih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture, istraživače pravednih socijalnih modela organizacije i ravnopravnih međuljudskih odnosa te ekološke aktiviste).

Planirano trajanje aktivnosti na Recikliranom imanju trajalo je 4 sata, a posjet je uključivao predstavljanje Recikliranog imanja, radionicu 'Zdrava prehrana, održiva potrošnja', obrok na imanju i slobodno vrijeme.

Lošiji vremenski uvjeti nisu omeli ugodno druženje, šetnju, igru... na blatnjavom tlu („Kolarova ljepota“). Bilo nam je zaista lijepo u prirodi zajedno s našim novim prijateljima, suučenicima koji sudjeluju u istom  programu, a okupio nas je na ovom događanju gdje smo svjedočili kako to izgleda u praksi. Kao mali pokretači promjena u sklopu ovog zanimljivog Programa učenja koji imaju za cilj ukazati djeci/učenicima-mladima na održivost hrane i okoliša kroz povezanost s prehranom, poljoprivredom, energijom, životnim stilovima i smanjenjem otpada u skladu s globalnim ciljevima održivog razvoja, odnosno UN-ovim Programom održivog razvoja i Agendom 2030.

Pripremila: Dražena Strpić


Osnovna škola Sveti Filip i Jakov