preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sveti Filip i Jakov

Login
Tražilica
Sigurno na internetu

POVEZNICE NA SADRŽAJ

        BROŠURA

Projekti

BROŠURA ZA RODITELJE

Priloženi dokumenti:
Brosura za roditelje.pdf

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Anketa
Što najviše voliš jesti za marendu?
VREMENSKA PROGNOZA

vremenska prognoza

Arhiva dokumenata
DABAR

UČENIČKA ZADRUGA

Učenička zadruga "Đardin"

UČILICA

Radio igra
SURADNICI U UČENJU

150 GODINA ŠKOLSTVA

Postavljanje kamena temeljca

OŠ SV. FILIP I JAKOV

 

PROJEKT, ''150 GOD. ŠKOLSTVA U SV. FILIPU I JAKOVU I TURNJU''

 

PROGRAM RADA

 

NAZIV PROJEKTA: ''150 godina školstva u Sv. Filipu i Jakovu i Turnju

 

CILJ PROJEKTAObraditi ljetopise Pučke škole Turanj i učionice Sv. Filip i Jakov, koji je pisan od 1890. do 1941., vlasništvo gosp. Asje Stipić. Nakon unosa i obrade podataka, projekt će se prezentirati javnosti putem izložbe u Zavičajnom muzeju Biograd i objavom monografije.

 

UKLJUČENOST U PROJEKT: U projekt su uključena djeca OŠ Sveti Filip i Jakov od 5-8 razreda koji su  uključeni u rad sekcije: Mala škola glagoljice i Povijesne grupe, nastavnici  OŠ Sv. Filip i Jakov, Zavičajni muzej Biograd, gosp. Asja Stipić.

 

 

VRIJEME TRAJANJA PROJEKTA: Školska godina 20010/2011.

OPIS PROJEKTA:

 

Ljetopisi Pučke škole Turanj i Ljetopisi učionice Sv. Filip i Jakov pružaju nam mnoštvo podataka koji su iznimno važni za školstvo na prostoru Sv. Filip i Jakova.  Iz ovih ljetopisa možemo saznati kako se je izvodila nastava u prvoj polovici dvadesetog stoljeća, broju učenika koji su pohađali nastavu, broju učenika koji su završili školovanje, školskom vrtu i načinu njegova uređenja kao i gradnji i otvaranju sadašnje školske zgrade u kojoj se i danas održava nastava. Osim ovih podataka ljetopisi sadržavaju i povijesne podatke - talijanska okupacija Turnja, dolazak bana Šubašića, opis atentata u Beogradu, Marseilu, podaci o razdoblju Prve Jugoslavije od 1918.-1939…, zatim podaci o bolestima, prirodnim katastrofama ( nevrijeme, tuča, potres), podaci o važnim događajima u mjestu………..

U projekt su uključena djeca od 5.-8. razreda koji su uključeni i u rad Male škole glagoljice i Povijesna grupa. Zajedno sa voditeljicom Danijelom Deković, prof., prepisuju podatke iz ljetopisa kako bi se napravio digitalni zapis a potom slijedi i obrada podataka te skeniranje stranica na kojima su pečati ili crteži kao i proglas kralja Aleksandra iz 1929. god koji je sačuvan u originalu. Potom će se obaviti razgovor sa gosp. Asjom Stipić kako bi se dobili podaci i o njenim roditeljima  koji su bili učitelji u navedenim školama i koji su sačuvali ljetopise. Napravila bi se monografija na temu ''120 godina školstva u Sv. Filip i Jakovu i Turnju'', a monografiju bi pratila i izložba u  Zavičajnom muzeju Biograd. Osim ljetopisa izložili bi se uđžbenici iz tog vremena, svjedođžbe i fotografije.

 
preskoči na navigaciju